Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Kadın Girişimcilere Yönelik WEB SİTESİ Hazırlıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Girişimci ve girişimci olmayı hedefleyen kadınlara yönelik bir WEB sitesi hazırlıyoruz. Bu WEB sitesi ile kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarının sunduğu tüm bilgileri bir araya getiriyoruz. devlet kurumları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlar.”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ‘Kadın Girişimciliğinde Yeni Ufuklar İstişare Toplantısı’na katıldı. Ankara’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda Bakan Göktaş, kadının iş hayatında ve istihdamda önemine değinerek, kadın girişimcilere verilecek desteklerden bahsetti.
Bakan Göktaş, sosyal politikaların kadınlara sunduğu tüm imkanların; İnsan haklarının eşitlik ve adalet unsurlarının doğal bir sonucu olduğunu belirtti. Son 20 yılda kız çocuklarının okullaşma oranlarının arttığına dikkat çeken Bakan Göktaş, kadınların yüksek öğrenim görme, meslek sahibi olma, istihdam edilme ve işgücüne katılma oranlarında belirgin bir artış yaşandığını sözlerine ekledi.
“Kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 35,9’a çıkardık”
Kadınların yarattığı bu katma değerin Türkiye’nin kalkınma sürecine olumlu yansıdığını belirten Göktaş, “Ülkemiz 12. Kalkınma Planı’nda yıl sonu itibarıyla kadınların işgücüne katılma oranını yüzde 40,1, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2 olarak belirledik. Bu alanda sunduğumuz teşviklerin olumlu gelişmeler sağladığını görüyoruz.2002 yılında yaklaşık yüzde 27,9 olan kadınların işgücüne katılım oranını Kasım 2023 itibarıyla yüzde 35,9’a çıkardık. İstihdam oranı yüzde 25,3’ten yüzde 31,8’e çıktı, “Bunu artırdık” dedi.
Banka kredisi almanın getirdiği riskler nedeniyle kadınların çoğu zaman kendi birikimleriyle ya da aile ve yakınlarından aldıkları sınırlı destekle yetinmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Göktaş, aile içinde tüm rollerin kadının sorumluluğuna bırakılmasının, kadınlar arası fırsat eşitliğini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Girişimcilikte kadın ve erkekler.
Bu koşullar altında kadınların iş-yaşam istikrarını sağlamak için aileleri ve girişimcilik hedefleri arasında seçim yapmak zorunda kalabileceklerini belirten Göktaş, yaygınlaştıracakları uygulamalarla kadınların ev ya da iş hayatı arasında seçim yapmak zorunda kalmasını engellemeyi hedeflediklerini belirtti. .
“112 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduk”
Bakanlık olarak kadın girişimciliğini teşvik eden faaliyetlerle kadınları desteklemeyi hedeflediklerini belirten Göktaş, şunları söyledi:
“Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomide Güçlenmesi Seminerlerimiz aracılığıyla sermaye yönetimi ve yatırım araçları gibi konularda bilgiler veriyoruz. Bu çalışmalarımızla bugüne kadar 81 ilde 751 bin 356 kişiye ulaştık. Birçok ülkede olduğu gibi kooperatif faaliyetlerini de destekliyoruz. Ülkemizde birçok kadının girişimcilik hayalini gerçeğe dönüştürüyoruz.Tarım Bakanlığımızla uyum içerisinde “Geçen yıl Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolünü 5 yıl daha uzattık. . 1.012 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduk.”
“Girişimci kadınlara yönelik WEB sitesi hazırlıyoruz”
Yakın gelecekte hayata geçirecekleri iki hedefi paylaşan Göktaş, “İlk müjdemiz, 24 Ocak Çarşamba günü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortak bir protokol imzalıyor olmamız. Ülkemizdeki kadın girişimci sayısı ve kadın istihdamı. Mevcut kadın girişimcileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bir diğer güzel haberimiz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortak protokol imzalıyoruz. İlgilenen kadınlar için WEB sitesi hazırlıyoruz Girişimci olma yolunda ilerleyen ve girişimci olmayı hedefleyenler.Bu WEB sitesi ile kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan tüm bilgileri topluyoruz.Kadın girişimciliğini destekleyen eğitim, araştırma, finansal destek ve mentorluk faaliyetleri “Tek platform üzerinden erişilebilir hale getiriyoruz” dedi.
Göktaş, girişimcilik ekosisteminde kadın dayanışmasını güçlendirmeyi, kadınların girişimcilik beceri ve kapasitelerini geliştirmeyi, Türkiye genelinde kadın girişimci sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. – ANKARA